Můžeme si v obchodech koupit lapacho? Skutečně je zakázané?

V loňském roce (2018) vyšla v platnost vyhláška ministerstva zemědělství, která zakazuje prodej lapacha jako potraviny. To se týká především čajů, kapek či doplňků.

 

U milovníků lapacha vyvstalo mnoho otázek ohledně toho, zda lapacho seženou v obchodech i v následujících letech? A odpověď je ano, lapacho normálně budete moci koupit i dál. Jediným rozdílem bude, že na obale bude napsáno, že „není vhodné pro vnitřní užití“. Nevím, jestli se to podaří obejít i výrobcům doplňků, ale kapky a sušené lapacho seženete v obchodech i nadále. Takže nemusíte mít obavy o svůj oblíbený nápoj.

 

V bodech:

1. Lapacho je potenciálně genotoxické.
2. Při běžném použití bych se toho vůbec neobával. viz níže.
3. Lapacho koupíte i nadále, jen bude mít na obale „jen pro vnější užití“ 

Samozřejmě mi to nedalo a zjišťoval jsem důvody a odpověď z ministerstva zemědělství je:
Vážený pane Pietere,
k Vašemu dotazu, který se týká zákazu použití rostliny „Lapacho červené“ při výrobě
potravin, si dovoluji uvést následující informaci.
K zařazení sušené kůry rostliny „Lapacho červené“ (Tabebuia impetiginosa syn.
Handroanthus impetiginosus (Mart. ex DC.) Matto) do přílohy 2 tabulky 1 (Některé rostliny
zakázané při výrobě potravin) vyhlášky č. 58/2018 Sb. o doplňcích stravy a o složení
potravin, v platném znění, došlo v rámci legislativního procesu tvorby jmenovaného právního
předpisu na základě připomínky ze strany rezortu Ministerstva zdravotnictví a to z důvodu
možného genotoxického účinku na lidský organismus. Ten souvisí s obsahem látek
naftochinony (zejména lapachol).

Samozřejmě mám rád detailnější informace, tak jsem si našel i studii, která tento účinek uvedla. A opravdu, se prokázalo, že pokud nezafunguje enzym cytochrom P450, tak lapachol (který byl v rámci studie samozřejmě použit izolovaně a ne v celé rostlině a komplexu dalších látek), může působit genotoxicky na vývoj křídel octomilky obecné…


Mé závěry?

1. Studie použila izolovanou látku, což nemusí vypovídat mnoho o tom, jak se chová v komplexu látek z celé rostliny. Biochemie je složitý obor a když izolujeme určité látky z více potravin, zakážeme například rajčata, brambory a mnohé jiné. Ve všem najdeme něco toxického. Podobně jako v článku o vitamínu A a kuřácích, který připravuji.
2. Zjištění, že lapacho může být toxické bylo objeveno při prokazování jeho chemoterapeutického vlivu. (jakože ostatní chemoterapeutika nejsou toxická?) Nakonec možná i paralen (Paracetamol způsobuje většinu selhání jater ve Velké Británii a USA) bude toxičtější než lapacho.
3. Krom určité potenciální toxicity bylo prokázáno mnoho pozitivních účinků lapacha. Na detoxikaci, protirakovinné účinky, na imunitu, likvidace herpes virů aj. Jaké je tedy riziko vs přínosy? (podobně jako antibiotikum Levofloxacin, které vám sice může vyléčit zánět močového měchýře, ale také vám poškodit páteř a posadit vás na invalidní vozík. Viz varování SUKL, které většina lékařů ani nezná)
4. Možný genotoxický účinek na lidský organismus zjištěný testem na octomilkách? No super. To asi mluví samo za sebe. To by mohl být nový dobrý vtip “Hele, víš jaký je rozdíl mezi člověkem a octomilkou?”
5. Máme se bát lapacha? Ne. Samozřejmě všeho s mírou, nedoporučoval bych ho těhotným ženám, které by ho neměli už kvůli jeho podpoře imunity. Ale jinak když si ho dáme čas od času anebo si během nemoci ho používáme standardně jeden až dva týdny intenzivněji, tak se nemáme čeho obávat.